CONSELLS I RECOMANACIONS

Consells i recomanacións

1. Sempre desconnecta: Ningú no t’està dient que visquis a les fosques, que passis fred a casa o que estiguis sense tecnología, simplement es tracta de no gastar energía sense sentit.

2. Mou-te bé: Camina, ves amb bici, fes salut. No simplement és per al medi ambient si no que també és millor per al teu organisme.

3. Redueix els residus: Al llarg del dia tens moltes oportunitats per evitar generar brossa. Tria els productes amb menys envasos, per exemple, no demanis bosses porta una de casa o que tota la fruita té la posin a la mateixa bossa.

4.  I si n’has de generar, separa’ls correctament: Els residus es poden reutilitzar si els posem al seu lloc. El paper al blau, els envasos al groc, el vidre al verd i les restes orgàniques al marró o al compostador.

Sabies que el vidre es pot reciclar infinitament sense que perdi propietats? 

Sabies que si llences una llauna avui, d’aquí a 500 anys encara estarà igual?

Sabies que pots encendre el foc amb diaris que anaves a llençar?

Sabies que pots utilitzar els diaris per no tacar la taula quan pintes?

5. No gastis aigua per que sí: El canvi climàtic ens obliga a viure amb menys aigua per tant no es pot malgastar. Per exemple dutxa’t en lloc de banyar-te.

6. Abans de tirar-ho es pot reutilitzar o es pot arreglar: Tothom ha d’intentar reutilitzar totes les coses que tingui per casa o donar-lis una altra vida regalant-les a algú altre.
Pensa-t’ho abans de tirar l’ordinador i comprar-te’n un altre, potser es pot arreglar o li pots vendre a algú, d’aquesta forma li estàs donant una segona vida.

7. Aliments de proximitat: Les bananes de Costa Rica, els kiwis de Nova Zelanda, la fruita seca de Califòrnia… T’has parat a pensar mai la de combustible que han de gastar perquè tu puguis menjar un kiwi on i quan tu vulguis? Tot aquell transport està contaminant moltíssim. 

8. Evita els incendis: No encenguis mai un foc a la natura. Evita fer barbacoes o els focs artificials en llocs no preparats.  D’aquesta manera evitaràs les situacions de risc. A part de fer malbé l’entorn, es cremen els arbres i d’aquesta manera perdem part del pulmó del planeta.

9. Evita les energies no renovables: Intenta no utilitzar energies contaminants i no renovables. Pots utilitzar, en el cas de les piles, piles recarregables.

10. Propaganda postal: Per les grans empreses, feu que la publicitat sigui per correu electrònic.

11. Anelles de plàstic: Quan t’acabis un paquet de refrescs que porti anelles de plàstic, trenca-les. No volem que els peixos es morin per això. 

12. No et fiquis nerviós o nerviosa: Una cosa molt important és no ficar se nerviós o nerviosa, perquè es recicla millor relaxat o relaxada.

13. Compra coses necessàries: Evita comprar coses que no faràs anar i no compris joguines als nens i nenes que no faran servir.

14. Cotxe elèctric: Si t’has de comprar un cotxe, compra-te’l elèctric, així no contaminaràs. A la llarga tothom farà servir cotxes elèctrics.

15. Planta un arbre: Si cada persona del planeta plantés un arbre, el medi ambient estaria molt millor.

16. Fer servir bolquers reutilitzables: D’aquesta manera els podrem rentar i reutilitzar, i no contaminarem tant amb els d’un sol ús.

17.  Transmet el missatge: Transmet tot el que has llegit anteriorment, tant a casa com al carrer, a l’escola, a la biblioteca o a les teves extraescolars.